Campagne I love my ears gelanceerd tijdens Amsterdam Music Festival op ADE in Amsterdam Arena

18 oktober 2014

Campagne I love my ears gelanceerd tijdens Amsterdam Music Festival op ADE in Amsterdam Arena

AMSTERDAM (ANP) – Om te waarschuwen voor de risico’s op gehoorschade door harde muziek is tijdens het Amsterdam Dance Event de campagne I Love My Ears begonnen. Vooral gehoorschade onder jongeren is een groeiend probleem. Gehoorschade is bijna altijd onherstelbaar.

Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) riep dan ook op je oren goed te beschermen zodat je een leven lang kunt genieten van muziek. ,,Dat willen we duidelijk maken aan iedereen die geniet van festivals, concerten en feesten. Het volume daar wordt teruggedraaid naar een niveau dat veilig is met oordoppen. Dus doe die doppen in”.

Onderdeel van de campagne is dat de oordoppen tegen een redelijke prijs te koop zijn bij muziekevenementen en dat bezoekers erop worden gewezen hoe ze zonder gehoorschade kunnen genieten van muziek.

Voor elke muzieksoort is er een apart logo gemaakt dat te zien is bij de concerten en festivals. Van dance tot Nederlandstalige muziek tot reggae en metal.

ilme-ade

Genieten van Welcome to the Future – met goede oordoppen in natuurlijk

26 juli 2014

Een paar goede oordoppen kopen op de kwaliteitsfestivals van SFX is mogelijk, ze staan vandaag bij de info-stand. earplugs

Oordoppen verkrijgbaar op Defqon.1 Festival

26 juni 2014

Van 27 juni tot en met 29 juni het volledige festival earplugs verkrijgbaar via stand en automaten!
defqon oordoppen

Welcome to the Future 2013 – Earplugs for sale

27 juli 2013

Wederom weer op 1 van de mooiste gezelligste festivals weer volop oordoppen verkrijgbaar bij de info-stand en automaten op het terrein.

oordoppen-wttf

Kan het geluid van een koffiebar je productiever maken?

4 juni 2013

Wetenschap zegt van wel!

6917350948_a6fa6e0855
Foto door nomilknocry

Voor een beetje pep op het werk hoe je niet per se koffie te drinken. De geluiden van een koffiebar zijn genoeg om de werklust te stimuleren.

Niet al te harde achtergrondgeluiden – 70 decibel – zijn goed voor de productiviteit van werknemers. Vooral het opwekken van creatieve ideeën gaat dan beter, blijkt uit onderzoek van de universiteiten van British Columbia en Virginia.

De 23-jarige Amerikaan Justin Kauszler nam de proef op de som en streek vier dagen neer in een koffietentje en merkte dat hij veel beter kon werken.

Omdat hij van z’n baas niet elke dag in een koffiebar mocht zitten, maakte Kauszler de online app ‘Coffivity’, waarop gratis de achtergrondgeluiden van een koffiebar te beluisteren zijn, zo meldt de site Inc.

Zelf uitproberen? Kijk hier op Coffivity.

Volume muziek lager uitgaansgelegenheden

30 mei 2013

Volumeknop tandje lager in disco

Tokyo Clubbing #1 DJ Dixon at club AIR
Foto door localjapantimes

DEN HAAG – De volumeknop in de discotheek en op festivals moet omlaag, desnoods door nieuwe regels die dat verplichten. Dat vindt staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid). Hij gaat de komende maanden onderzoek doen naar een geluidsmaximum voor uitgaansgelegenheden.

„Artiesten dragen oordoppen, personeel ook en tegenwoordig zelfs steeds meer bezoekers. Dan kan je je afvragen of er niet een simpeler oplossing te bedenken is”, aldus de PvdA-bewindsman gisteren in een debat over gezondheidspreventie.

Bron: Parlementaire redactie Telegraaf

Gehoorbeschadiging door Inception

9 mei 2013

Oren kapot door Inception

#Gehoorschade

Leonardo DiCaprio, de hoofdrolspeler van Inception
Een Belgisch meisje heeft fikse gehoorschade opgelopen toen ze in de bios naar Inception keek.

Een Belgisch tienermeisje heeft fikse gehoorschade opgelopen toen ze in de bios naar Inception keek. Ze heeft een constante piep in haar oor.

“Ik zat dicht bij een box”, zo begint Célestine Aerden (19) haar beklag tegenover de Gazet van Antwerpen. “Daar hebben ze later een piek van 118 dB gemeten. Toen ik buitenkwam, was het duidelijk dat er een piep was. En die is sindsdien niet meer weggegaan.”

118 decibel staat ongeveer gelijk aan een klas vol schreeuwende kinderen of een pneumatische boor op 1,5 meter afstand, zo leert deze grafiek.

Ondraaglijk leven

Célestine uit Kalmthout heeft al geprobeerd medicijnen te nemen, maar niets helpt. “Harde geluiden zoals van voorbijrijdende auto’s en blaffende honden zijn verschrikkelijk pijnlijk. Het heeft een enorme impact om mijn leven, ik hoor de pieptoon overal, het is nooit stil.”

“Vroeger speelde ik piano, maar dat is veel te luid. Ik haat het ook om aan tafel te gaan. Dat kletterende bestek doet vreselijk veel pijn. Tijdens de maaltijden draag ik mijn op maat gemaakte oordoppen én een werkhoofdtelefoon. Zal ik ooit het gehuil van mijn eigen baby aankunnen? Ik ben bang van niet.”

De Belgische overheid gaat in samenwerking met de bioscoopsector proberen geluidsniveaus van films beter te regelen. Jaarlijks zouden 20.000 jongeren blijvende gehoorschade oplopen.

Bron: Powned

Nieuws uit België: Nieuwe wetgeving in verband met geluidsnormen

5 maart 2012

Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V) wil de gehoorschade beperken door het opleggen van strikte geluidsnormen. Vanaf 1 januari 2013 wordt het geluidsniveau op muziekactiviteiten wettelijk begrensd. Het doel van de wet is nobel, maar zadelt de jeugdhuizen en kleine organisatoren op met grote kosten.

Het nieuwe wettelijke kader stelt dat het gemiddelde geluidsniveau gemeten over een uur niet meer dan 100 decibel (dB) mag bedragen. Bij geluidsniveaus tussen de 95 en 100 dB moeten gratis oordoppen ter beschikking gesteld worden. Bovendien moeten geluidsniveaus boven de 85 dB gemeten worden, wat voor veel kleine zalen de investering van een geluidsmeter vraagt. Zoals zo vaak speelt geld een centrale rol in het debat.

Professor Desloovere

Professor Christian Desloovere van het UZ Leuven, dienst Neus-, keel- en oorziekten, gelaats- en halschirurgie, is voorstander van de nieuwe wetgeving: “Ik ben tevreden over de nieuwe wetgeving. Het doel is natuurlijk om de gehoorschade te beperken. Dat kan vooral door het gemiddelde decibelniveau naar beneden te halen, hoge pieken zijn eigenlijk niet zo erg. Het maximale piekniveau is nu vastgelegd op 103 dB.”

“Meer en meer mensen klagen over gehoorschade, maar het is niet duidelijk of er ook wel echt meer problemen zijn. Misschien consulteren mensen met gehoorproblemen sneller een dokter. Het is wel duidelijk dat er een ernstig probleem is, wat deze wetgeving toch gedeeltelijk aanpakt. Natuurlijk zijn concerten en fuiven niet de enige boosdoeners, ook iPods en mp3’s kunnen voor gehoorschade zorgen. Dat probleem wordt met deze regelgeving niet aangepakt, maar er loopt wel een sensibiliseringscampagne.”

“Het doel van deze wetgeving is eigenlijk om ervoor te zorgen dat mensen die één keer per week vier uur blootgesteld zijn aan luide muziek, zoals op een fuif of een concert, geen gehoorschade oplopen. Luister je meer dan vier uur per week naar luide muziek, dan zijn bijkomende maatregelen nodig zoals het dragen van oordoppen. Nadelig aan de wetgeving is de kost die kleine organisatoren zoals jeugdhuizen moeten maken. Geluidsmeters zijn inderdaad duur, maar in deze tijden van besparingen heeft de regering Di Rupo het moeilijk om voor zoiets nog geld vrij te maken.”

Vlaamse Jeugdraad

Barbara Poppe van de Vlaamse Jeugdraad, het officiële adviesorgaan van de Vlaamse regering met betrekking tot jongeren en kinderen, denkt er echter anders over: “We hebben zelf lang rond de tafel gezeten om de nieuwe wetgeving vorm te geven. Ons doel was natuurlijk om ervoor te zorgen – in de mate van het mogelijke – dat de wetgeving haalbaar zou blijven voor de jeugdhuizen, fuifzalen en dergelijke. Er moest inderdaad iets gedaan worden, het moet stiller. Het probleem met de nieuwe wetgeving is voornamelijk financieel.”

“Voor zalen waar het geluidsvolume boven de 85 dB gaat, geldt nu een meetverplichting. Dat is echt een grote inspanning voor kleinere zalen en jeugdhuizen: zo’n meetsysteem kost 400 tot 700 euro. Een andere optie is het installeren van een begrenzer, een toestel dat automatisch het geluidsniveau begrenst tot 100 dB, wat 700 euro kost. Het voordeel van een meetsysteem is dat je wel pieken boven de 100 dB kunt toelaten. Een begrenzer is dus bijvoorbeeld uit den boze voor concertzalen, omdat je dan de dynamiek van het optreden verstoort.

“Voor de jeugdhuizen in Vlaanderen komt het plaatsen van die systemen neer op een totale kost van 190.000 euro. Men heeft beloofd om de sector financieel te helpen, maar nu blijkt dat die beloofde middelen er niet komen. De Vlaamse overheid heeft dus haar woord niet gehouden. De middelen worden nu ingezet voor een preventiecampagne. Dit is ook wel nuttig, maar heeft wel ten gevolge dat heel wat jeugdhuizen diep in hun buidel moeten tasten.”

Bron: Veto.be

Man pleegt zelfmoord door gehoorproblemen

21 november 2011

Een man uit Londen heeft zichzelf doodgestoken na langdurige gehoorproblemen die hij had opgelopen bij een concert van Them Crooked Vultures.

De 52-jarige Robert McIndoe kon al maanden niet slapen nadat hij gehoorproblemen had opgelopen bij een concert van Them Crooked Vultures, afgelopen juli. De man had last van luidruchtige fantoomgeluiden. Hij hoorde constant gesuis en gepiep in zijn oor, waardoor een normale nachtrust onmogelijk was.

Volgens weduwe Shirley McIndoe nam haar man het zichzelf zeer kwalijk dat hij geen gehoorbescherming had meegenomen naar het concert. Ook werd hij steeds wanhopiger naarmate meer ziekenhuizen en dokters hem afwezen voor behandeling. De fantoomgeluiden resulteerde eerder al in een zelfmoordpoging halverwege oktober met een overdosis slaappillen, maar aan het eind van diezelfde stak de man zichzelf dan toch neer.

Them Crooked Vultures bestaat uit Josh Homme van Queens of the Stone Age, John Paul Jones van Led Zeppelin en Dave Grohl van Foo Fighters/Nirvana. Het is onduidelijk of de daad van McIndoe invloed heeft op de band en of de organisatie van het concert vervolgd kan worden. Een reactie van de band ontbreekt.

Afbeelding 7

Bron: digitallife.nl

Cabrio kan gehoor flink aantasten (maar oordoppen bieden uitkomst)

5 januari 2011

Cabriorijders die met een open dak én meer dan 90 kilometer per uur rijden hebben een grote kans op gehoorbeschadiging. Dat blijkt uit onderzoek. Met die snelheid stellen bestuurders hun oren bloot aan meer dan 90 decibel. De onderzoekers zien maar één oplossing: het dak dichthouden.
De onderzoekers verzamelden een aantal cabrio’s (voor de liefhebbers: onder meer een Nissan, Porsche, Mustang en Saab) en namen vervolgens zelf de proef op de som. Het dak ging naar beneden en het gaspedaal werd ingetrapt.

De wetenschappers namen 85 decibel als ondergrens. In Nederland is het dragen van gehoorbescherming volgens de ARBO verplicht wanneer waarneembare geluiden boven de 80 decibel (80 dB(A)) uitkomen.

Uit het experiment van de wetenschappers blijkt wel dat het niet moeilijk is om in een cabrio boven de 85 decibel uit te komen. Bij 90 kilometer per uur werden bestuurders gemiddeld aan 85,3 decibel blootgesteld. Bij 105 kilometer per uur was dat 88,4 decibel. En bij 120 kilometer per uur 89,9 decibel. Eén van de cabrio’s maakte bij die laatste snelheid zoveel herrie dat de meter de 104 decibel aantikte.

De onderzoekers concluderen dat cabriorijders bij snelheden van 90 kilometer per uur of meer hun dak het beste omhoog kunnen doen. Het gebruik van gehoorbescherming is geen optie voor de wetenschappers. De bestuurder is dan immers niet in staat om hulpdiensten te horen en dat kan weer gevaarlijke situaties opleveren. Onzin natuurlijk aangezien er met goed maatwerk gehoorbescherming uitstekend is te dempen zonder het ten koste gaat van belangrijke waarschuwingssignalen. (link naar product).